Nyomtatásról általában

A lézernyomtatók és a tintasugaras nyomtatók napjainkban nemcsak az irodák, hanem a háztartások elengedhetetlen részeivé is váltak. Leírásunk célja a két technológia rövid bemutatása, vásárlási tanácsok adása és a mindennapi használat során felmerülő működési költségek számbavétele.

Hogyan működik a lézernyomtató?

A lézernyomtató belsejében a kép megalkotását lézersugár végzi. A nyomtatás úgy zajlik, hogy a nyomtatót vezérlő program a számítógépben létrehozza képpontonként a nyomtatandó lap képét, ami továbbításra kerül a nyomtató felé.

Gyorsaság, pontosság, gazdaságosság – a lézernyomtató legfőbb előnyei | Print Copy Irodatechnika Pécs, Zalaegerszeg | Lézernyomtató, tintasugaras nyomtató, toner, tintapatron, nyomtatófej, Ricoh, Brother, Epson, Canon

Gyorsaság, pontosság, gazdaságosság – a lézernyomtató legfőbb előnyei

 

Egy egyszerűbb lézernyomtató is képes akár 24 lapot percenként kinyomtatni, tehát 600x600 dpi felbontás mellett közel 33 millió képpontot kell a nyomtatónak 2,5 másodperc alatt kirajzolnia. A lézersugarat egy optikai rendszer továbbítja a fényérzékeny henger felületére. Ez az alumínium henger speciális bevonattal rendelkezik, ami áram hatására képes statikusan feltöltődni és ezt a töltést bizonyos ideig tárolni, illetve fény hatására ezt a felvett töltést el is tudja veszíteni.

A fényérzékeny henger forgás közben egy nagyfeszültségű szál előtt forog el, a henger teljes felületét elektromosan feltöltve. A lézersugár a henger felületét képpontonként világítja meg, ahol fény éri a felületet, ott az anyag elveszíti az elektromos töltését. Így kialakul a henger felületén a nyomtatandó oldal elektromos képe. A fényérzékeny henger azon része, ahol a felület elektromos töltéssel rendelkezik, a töltés révén magához vonzza a festékszemcséket, így a henger felületén kialakul a szabad szemmel is látható nyomtatási kép.

A nagy finomságú festékport tartalmazó toner | Print Copy Irodatechnika Pécs, Zalaegerszeg | Lézernyomtató, tintasugaras nyomtató, toner, tintapatron, nyomtatófej, Ricoh, Brother, Epson, Canon

Nagy finomságú festékport tartalmazó tonerkazetta

 

A papírlapot szintén egy nagyfeszültségű szál alatt vezetik el, ahol elektromosan feltöltődik. A papír elektromos töltése nagyobb lesz, mint a hengeré, így a papír a festékszemcséket a henger felületéről magához vonzza. A papírra került nyomtatási kép még könnyen eltávolítható. Szükség van még a festék rögzítésére, ezt egy fixáló egység végzi, ami két hengerből áll, ezek között a papírt átvezetik.

Az egyik henger szilikongumiból van, feladata, hogy a papírt egyenletesen és erősen rányomja a szemben álló hengerre. A másik hengert egy fűtőegység belülről melegíti fel, aminek felülete teflonnal van bevonva, megakadályozva, hogy a forró felületre bármi is ráragadjon. Amikor a papír a két henger között áthalad, a festék ráég a papír felületére. A nyomtatást követően jól érezhető, hogy a nyomtatott papír meleg, a rajta lévő festék vízálló és kézzel sem távolítható el.

A lézernyomtatóknál tonerkazettának hívjuk azt a műanyag tartályt, ami többek között a nagy finomságú festékport tartalmazza. A tonerkazetta rázogatásával, ütögetésével vigyázni kell, mivel ilyen külső behatásokra használhatatlanná válhat.

Tonerkazetta legfontosabb részei:

 • festéktartály (tonerport tartalmazza)
 • adagoló henger (ez viszi ki a festéket és adja át a dobnak)
 • dob (alumínium henger, aminek felülete különleges anyaggal bevont, ez helyezi el a papírra a festéket)
 • elhúzókés (műanyag lap, ami minden nyomtatás után megtisztítja a dobot, eltávolítja róla a fel nem használt festéket)

A tonerkazetták jelentős része a festéktartályt és a dobegységet egybeépítve tartalmazza.

Tonerkazetták típusai:

 1. Kompakt tonerkazetta: Ez a típus minden fontosabb alkatrészt tartalmaz a fentiekből (festéktartályt, adagoló hengert, dobot, elhúzókést). Előnye, hogy cseréjével szinte minden fontosabb alkatrész cserélődik, ami a nyomat minőségéért felelős, így biztosítva a nyomatok egyenletesen jó minőségét. Hátránya is ebből adódik, hiszen bonyolult, sok alkatrészből áll, amit minden egyes vásárlásnál ki kell fizetni a festékpor mellett. A HP fekete-fehér lézernyomtatói is ezt a felépítést használják.
 2. Festéktartály és külön dobegység: Egy másik műszaki megoldás szerint a kazettát két külön egységre bontja szét a gyártó, egyik maga a festéktartály, másik pedig a fényhenger és az azt kiszolgáló többi alkatrész. Ezt nevezzük dobegységnek. Előnye, hogy a festék cseréje idején szinte kizárólag a porfestéket cseréljük ki, az összes többi alkatrész csak több adag festék után használódik el. Hátránya az áraknál jelentkezik. Sok így működő típusnál a csupán a porfestéket tartalmazó tonerkazetta egy nyomatra vetítve közel annyiba kerül, mint a kompakt tonerkazetta.

Tonerkazetta kezelése:

 1. Nyomtatóba helyezés előtt kissé rázza meg! A rázás ne legyen erőteljes, csupán akkora, hogy a benne lévő finom por egyenletesen el tudjon benne oszlani. Semmiképpen ne forgassa, ne állítsa fejre!  Ha megforgatja, a benne lévő por kiszóródhat!
 2. "Laposan" tárolja, ne állítsa élére! Élére állítva a festékpor egy oldalra tömörül, ha sokáig áll így, akár be is tömörödhet.
 3. Ne érintse meg a fényhengert!  A legtöbb tonerkazettában egy műanyag lap védi, de több típusnál szabadon van. A hengert kézzel, éles, hegyes, sérülést okozó tárggyal megérinteni nem szabad, mivel a henger sérülése esetén ez minden későbbi nyomaton látszódni fog.
 4. Ne nyomtasson olyan papírra, amelyben tűzőgép-kapocs található! A fém tárgy a fényhengert végigkarcolja, ami minden későbbi nyomaton látszódni fog.
 5. Ne tárolja a tonerkazettát napfényen! Sok fény hatására a fényhenger használhatatlan lesz, és minden nyomat erőtlen, szürke lesz.
 6. Elakadt papírt ne piszkálja hegyes, éles eszközzel!
 7. Ne forgassa kézzel a tonerkazetta fogaskerekét! Amennyiben mégis elforgatja, azzal a tonerkazettát olyan mértékben koszolhatja el, hogy az csak szétszedéssel és tisztítással lesz használható tovább.
 8. Amennyiben a tonerkazetta hibát észlel, azt minél előbb távolítsa el a gépből! Minél tovább használja a rossz tonerkazettát, annál nagyobb kárt okozhat a többi alkatrészben.

Lézernyomtató előnyei:

 • gyors
 • szép íráskép
 • olcsó üzemeltetés
 • gazdaságos fekete-fehér nyomtatás
 • olcsóbb változatok csak fekete-fehér nyomtatásra képesek
 • megbízható

Lézernyomtató hátrányai:

 • magasabb vételár a tintasugaras nyomtatóhoz képest
 • drága a toner
 • fotónyomtatási minőség a tintasugaras nyomtatóhoz képest rosszabb
 • olcsóbb változatok csak fekete-fehér nyomtatásra képesek

Kiknek ajánlható a lézernyomtató?

 • munkára használják (irodákba, üzletekbe)
 • többet nyomtatnak, mint havi 200-300 oldal.
 • csak szöveget nyomtatnak, nincs szükségük színes nyomtatásra
 • nem akarnak odafigyelni a nyomtatóra, mivel nem károsodik és szárad be, ha hónapokig nem használják

Hogyan működik a tintasugaras nyomtató?

A tintasugaras nyomtatók folyékony tintával működnek, mikroszkopikus méretű tintacseppek kilövellésével alakul ki a nyomtatott kép a papíron. A tinta kilövésére jelenleg két technikai megoldás létezik.

Tintasugaras nyomtató fotóminőségű képek nyomtatására is képes | Print Copy Irodatechnika Pécs, Zalaegerszeg | Lézernyomtató, tintasugaras nyomtató, toner, tintapatron, nyomtatófej, Ricoh, Brother, Epson, Canon

A tintasugaras nyomtató fotóminőségű képek nyomtatására is képes

 

bubblejet (buborék) technológiánál a fúvókába fűtőelemet építenek. A keletkező hő a tintát a néhány tízezred másodperc alatt elpárologtatja, az ezalatt keletkező gőz felrobban és kilövi a fúvókában előtte lévő tintamennyiséget a papírra. A csepp távozása után a fűtőelem kihűl, a forró gőz helyét hideg tinta foglalja el és a folyamat újra lejátszódik, másodperecenként több tízezerszer. A HP tintasugaras nyomtatói például ezt az elvet használják.

piezokristály technológiánál a nyomtatófej fúvókáiban egy-egy piezokristály van. Ez a kristály elektromos áram hatására kitágul és egy adott mennyiségű tintát kilök a fúvókán keresztül. Ezt a technológiát az Epson nyomtatóiban láthatjuk viszont.

A két technológiában felhasználás szempontjából nincsen különbség. Egyre jobban elterjednek a színenként cserélhető tintasugaras nyomtatók, amelyek fekete (Black) mellett kék (Cyan), piros (Magenta) és sárga (Yellow) színt tartalmaznak külön-külön tintapatronban. A tintasugaras nyomtató nagyon jó minőségben képes fotók nyomtatására is.

A legtöbb tintapatronon láthatunk egy apró rézlapkát is, ez a biztonsági azonosító chip. Feladata, hogy felvegye a kapcsolatot a nyomtatóval és beazonosítsa a tintapatront használat előtt. Minden nyomtatófejben vagy monoblokk típusú tintapatronban több száz alkatrész található. A tinta pici csövecskéken, fúvókákon jut el a tartályból a papírra, minden csövecskében van egy fűtőbetét vagy egy piezokristály. Minden csövecskének van egy elektromos huzalozása, ami az alkatrészek vezérlését végzi és minden csövecskének pontos kimeneti nyílása van, amiből adott méretű tintacseppek adott sebességgel és távolságra csapódnak be a papíron. A tintasugaras nyomtató egyik legfontosabb eleme a nyomtatófej.

Nyomtatófej legfontosabb részei:

 • tintatartály
 • tinta
 • fúvókák
 • fúvókákat vezérlő elektronika

Nyomtatófejek típusai:

 1. Monoblokk fej: Ez a típus minden fontosabb alkatrészt tartalmaz a fentiekből (tintatartály, fúvókák, fúvókákat vezérlő elektronika). Előnye, hogy cseréjével szinte minden fontosabb alkatrész cserélődik, ami a nyomat minőségéért felelős, így biztosítva a nyomatok egyenletesen jó minőségét. A hibalehetőség is sokkal kisebb, mivel a nyomtatófej alkatrészei egy egységet alkotnak. Amennyiben a nyomtatót hosszabb ideig nem használjuk, akkor is elég a beszáradt tinta miatt csak a tintapatront cserélni, hiszen ebben található minden fontosabb alkatrész. Hátránya is ebből adódik, mivel az ilyen típusú tintapatron drágább a csak tintát tartalmazó tintapatronnál, mivel minden tinta adagnál a teljes nyomtatófej egységet is meg kell vásárolni.
 2. Különálló nyomtatófej és tintatartály: A gyártók egy része költségeinek csökkentésére érdekében azt a megoldást használják, hogy különválasztják a tintákat tartalmazó műanyag tartályt és a többször felhasználható elektronikus részeket. Előnye, hogy a tinta kifogyásakor a tintapatront csupán kiemeljük a nyomtatófejből és egy mozdulattal a helyére illesztjük az új darabot, aminek ára kedvezőbb a monoblokk típusnál. Hátránya, hogy amennyiben nyomtatófejet kell cserélni, ennek költsége sok esetben meghaladja a nyomtató vételárát, így rövid időn belül gazdaságtalanná válhat az ilyen típusú tintasugaras nyomtató használata. Bár meg kell említeni, hogy bizonyos esetekben úgy tervezik meg a különálló nyomtatófejet, hogy az a nyomtató teljes élettartama alatt is használható. Továbbá a tinta beszáradása is reális veszélyt jelent ezeknél a típusoknál. Ebben az esetben sajnos hiába kifogástalan az elektronikája és a belső szerkezete, a fej használhatatlanná válik. Itt lép be az élethosszig tartó fej hátránya. Mivel a fejet a gépből nem lehet kivenni és kicserélni, a fej beszáradása gyakorlatilag a nyomtató kidobását jelenti.

Különálló nyomtatófej és tintatartály új generációja - Egyszerűen újratölthető tintatartály | Print Copy Irodatechnika Pécs, Zalaegerszeg | Lézernyomtató, tintasugaras nyomtató, toner, tintapatron, nyomtatófej, Ricoh, Brother, Epson, Canon

Különálló nyomtatófej és tintatartály új generációja - Egyszerűen újratölthető tintatartály

 

Tintapatronok kezelése:

 1. Ne érintse meg a réz érintkezőket! A kéz zsírtartalma képes leszigetelni az érintkezőket, megakadályozva a nyomtató és a tintapatron közötti kommunikációt.
 2. Működés közben ne szakítsa meg a nyomtató áramellátását! Tintasugaras nyomtatókon a kikapcsoló gomb megnyomására a nyomtató némi "zörgő" hangjelenséget követően csendesedik el, a "zörgés" közben zárja le légmentesen a tintapatronokat. A nyomtató áramtalanítása kizárólag akkor történjen meg, ha a nyomtató már végzett a tintapatronok biztonságos lezárásával, tehát már hangot sem ad ki és a lámpái is kialudtak.
 3. Használja a nyomtatót rendszeresen! Nyomtasson néhány oldalt 2-4 hetente, így minden fúvókából kiürül a tinta és helyére friss kerül.
 4. Figyeljen arra, hogy a fúvókák ne érintkezzenek a levegővel! A fúvókákban gyorsan száradó, folyékony tinta van, ami a levegőn hamar megszilárdul és eltömíti a fúvókát. A kicsomagolt tintapatront se hagyja szabad levegőn!
 5. Ne tegye ki tűző napsütésnek a tintapatront! A folyékony tinta zárt csomagolásban nagyon felmelegedhet és tönkremehet.
 6. Vigyázzon a ruhájára! A nyomtatáshoz használatos tinta szinte minden esetben olyan összetevőket tartalmaz, amit nem lehet kitisztítani a ruhából, és maradandó foltot okoz a textílián.
 7. Tintapatront ne tisztítsa semmilyen tisztítószerrel sem! Bármilyen kímélő is a tisztítószer, nagy valószínűséggel tönkreteszi a fúvókákat, ezért szennyeződés esetén vizes papírzsebkendővel óvatosan tisztítsa meg a szennyezett részeket.

Tintasugaras nyomtató előnyei:

 • alacsonyabb vételár a lézernyomtatóhoz képest
 • kicsi, könnyű
 • csendes
 • fotóminőségű képeket nyomtat
 • szép íráskép

Tintasugaras nyomtató hátrányai:

 • lassabb a lézernyomtatónál
 • amennyiben nem használják rendszeresen, beszáradhat a festék
 • magasabb nyomtatási költség
 • olcsó változatait kis példányszámra tervezték, ezért rövid az élettartamuk

Kiknek ajánlható a tintasugaras nyomtató?

 • kisebb mennyiséget nyomtatnak
 • szeretnének színesen nyomtatni
 • szeretnének fotóminőségű képeket nyomtatni
 • legalább havonta egyszer nyomtatnak, így megakadályozva a festék beszáradását

Hasznos tanácsok nyomtató vásárlásához

Nyomtatót sok célra vásárolnak az emberek, nem mindegy hogy a különböző feladatokra milyen nyomtatót vásárolunk, mennyi annak vételára és legfőképpen mennyibe kerül a vásárlást követően annak üzemeltetése. Emiatt már vásárlás előtt érdemes több dolgot mérlegelni.

Fekete-fehér vagy színes nyomtatás?

Amennyiben szinte kizárólag fekete nyomatokat szeretne készíteni, akkor egy kisebb fekete-fehér lézernyomtató az Önnek ideális gép. Gyors, nem megy benne tönkre a festék és alacsony a nyomtatás költsége.

Amennyiben kisebb mennyiségben, de színes oldalakat is szeretne nyomtatni, úgy célszerű  tintasugaras nyomtatót választania, ezek a nyomtatók kicsik, csendesek és olcsón beszerezhetőek. Azonban számolni kell azzal is, hogy bizonyos készülékeknél viszonylag magas az egy lapra eső nyomtatási költség, továbbá jó minőségű nyomtatáshoz jó minőségű papírra van szükség.

Napjainkra a színes lézernyomtatók is már kb. 50 ezer forinttól megvásárolhatóak, azonban ezeknél érdemes a festékárakat is megérdeklődni, mivel egy komplett festékkészlet az nyomtató beszerzési áránál is magasabb lehet. Mindenképpen célszerű megérdeklődni a kopóalkatrészek csereperiódusát és árát is.

Várható havi nyomtatási mennyiség

Amennyiben csak havi pár oldalt nyomtat, úgy érdemes egy olcsó, tintasugaras nyomtatót beszereznie, célszerű olyan típust választani, ahol a tintapatron a nyomtatófejet is tartalmazza. A nyomtatófej mikroszkopikus méretű fúvókákból áll, amelyek állásban 2-3 év alatt tönkremennek. Az egybeépített fejek esetében ilyenkor csak tintapatront kell cserélni. Külön fejegységgel rendelkező nyomtatók esetében ilyenkor a fejet is cserélni kell, ami a gép vételárával azonos költséget jelenthet ilyen esetben.

Amennyiben havi több száz oldalt szeretne nyomtatni, akkor már megérheti egy drágább nyomtatót vásárolnia. Egy olcsóbb nyomtató festéke a legtöbb esetben többe kerül, így egy drágább nyomtató beszerzési ára néhány tintapatron cseréje után megtérülhet, azonban nem biztos, hogy a drágább nyomtató automatikusan olcsóbban is nyomtat.

Nyomtató vásárlása előtt ezért minden esetben nézze meg a nyomtató által használt festék típusát, árát és a vele kinyomtatható oldalak számát, illetve a nyomtató plusz szolgáltatásait.

Milyen rendszerességgel használja majd nyomtatóját?

Ha hónapokig nem használja majd nyomtatóját, akkor vigyázzon arra, hogy tintasugaras nyomtatóban a nyomtatófej beszáradhat. A nyomtatófej bizonyos típusoknál a nyomtató vételáránál is többe kerül, bizonyos kivitelekben pedig egyáltalán nem is cserélhető. Ilyen felhasználásra legjobb választás a lézernyomtató vagy a tintapatronnal egybeépített nyomtatófejes tintasugaras nyomtató.

Plusz szolgáltatások

A nyomtatók a nyomtatáson kívül több szolgáltatásra is képesek általában. Könnyen előrfordulhat, hogy minimális többletért cserébe több hasznos funkcióhoz juthat. Fordítva is igaz, egy drágább típusért nem érdemes azért több pénzt adni, mert olyan többletszolgáltatásokat tartalmaz, amiket nem kíván kihasználni.

A legáltalánosabb extra szolgáltatások:

 • multifunkciós készülék (fax, fénymásoló, szkenner)
 • közvetlen nyomtatás memóriakártyáról
 • közvetlenül a hálózatra köthető vezetékkel illetve vezeték nélkül
 • színes LCD kijelzős képek szerkesztéséhez
 • USB kábel mellett más kábelszabványok támogatása
 • DOS-os nyomtatás

Tonerkazetta/tintapatron költsége és nyomtatható lapok száma

Vásárláskor nem elég a festékanyag árát megtudni, nagyon fontos az is, hogy azzal hány oldal nyomtatható ki. Amennyiben a festékanyag árát elosztjuk a vele nyomtatható oldalak számával, megkapjuk az egy lapra jutó költséget. Így már könnyen összehasonlítani a különböző típusokat. A nyomtatógyártók pár évvel ezelőtt elfogadtak egy egységes szabványt. A tintapatronok/tonerek kapacitását 5% lefedettségre határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a papír területének 5%-át fedi festék, ami egy szellősen gépelt levélnek felel meg. Így ha például a színes tintapatron kapacitása 750 oldal, akkor egy tintapatron 750 oldal 5%-os lefedésére elegendő.

Amennyiben négy tintapatron van a nyomtatóban, akkor az összesen 750 oldal 20%-os lefedésére elegendő (4x5%). Amennyiben átlagosan 60%-os lefedettségű képeket nyomtat, úgy a kapacitás 1/3-át tudja kinyomtatni, vagyis 250 oldalt.

Gyári, utángyártott vagy újratöltött tonerkazetta?

Nem eredeti festékkazetták választékában négy különböző termékcsoportot különböztetünk meg. Mindegyik más minőséget takar, de egy dologban azonosak: ha jó gyártótól származnak, megfelelően kell működniük:

 1. Utángyártott tonerkazetta: Új termék, amit nem a nyomtató gyártója állított elő. Minősége kizárólag a gyártótól függ, általában gyártónként nagy eltérés tapasztalható.
 2. Egyszer futott, gyári festékkazettából újjáépített, újratöltött tonerkazetta: Standard töltési, újraépítési folyamatán megy keresztül, egy ellenőrzött, kitűnő minőségű, professzionális körülmények között újratöltött tonerről beszélhetünk. A tonerkazetta teljeskörű, alapos tisztításon esett át, kifogástalan működést akadályozó alkatrészt nem találtak benne. A szigorúan szabályozott és ellenőrzött tisztítást követően a kazettába kiváló minőségű festék kerül. A töltést követően zárószalag kerül rá, és légmentesen záró tasakba kerül, ezután kartondobozba kerül, amiben ütésektől védő anyagot helyeznek a tonerkazetta köré.
 3. NEM egyszer futott és/vagy NEM gyári festékkazettából újjáépített, újratöltött tonerkazetta: A vállalat ezekben is cseréli a legfontosabb alkatrészeket (dob, tisztítókés), így ezekben is minden fontos alkatrész új, azonban itt már többször újratöltött, újjáépített és/vagy nem gyári kazettákat használnak.
 4. Bolti utántöltött tonerkazetta: Jellemzően olcsó festék kerül a kazettákba, rendkívül gyors a folyamat, azonban előzetes minőségellenőrzésen nem esik át a tonerkazetta, így könnyen előfordulhat, hogy bár megtöltik a kazettát, de az a töltést követően sem használható, mivel a tonerkazetta már eredetileg is hibás volt. A leginkább sérülékeny termékek a tintapatronok.  A hibás darabokat természetesen ki lehet szűrni, minden legyártott darabot nyomtatóba kell helyezni és tesztelni. Ez a töltés utáni teszt még sok olyan darabot át fog engedni, ami később használhatatlan lesz.