CES 2016: a 3D-nyomtatás jövője a gyógyításban és azon túl

Használati tárgyakat, ruhákat, sőt még akár komplett gépjárműveket is nyomtattak már 3D berendezések segítségével, de a művégtagok után a szervek szervek gyártása is valósággá vált. Ez egy transzplantációra váró beteg esetében akár életmentő innováció is lehet. Ezen a téren hatalmas fejlődés, hogy az ember saját szövetéből és létrehozható az új szerv, így nem kell tartani az esetleges kilökődéstől.

A gyógyszerbeszerzés problémájára is megoldást nyújtanak a jövő nyomtatói, hiszen fogyasztható és hatóanyagaiban az eredetivel megegyező gyógyszereket is készítenek már általuk. Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság által is jóváhagyott termékek jelentik az otthoni gyógyítás következő szintjét, hiszen a gyógyszereket akár egyénre szabottan gyárthatjuk le őket a megfelelő adatok megadásával.

A 2016-os CES-t szervező CTA (Consumer Technology Association) egy rövid videóban foglalta össze, mi vár a januári rendezvény látogatóira, ha felkeresik a 3D-nyomtatásra fókuszáló, 2500 négyzetméteres kiállítóteret: https://www.youtube.com/watch?v=qXU5dfXqfIY

A soron következő CES-t 2016. január 6–9. között rendezik Las Vegasban. A kiállítás és szakmai találkozó közel 100 ezer négyzetméteren, több mint 3600 kiállítónak ad helyet, akik legtöbbször itt mutatják be a világon először legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat a fogyasztói elektronika teljes ökoszisztémájából.